Olivia Arvén - 22 år och mamma

+ SVAREN FRÃ…N FRÃ…GESTUNDEN

Hur mycket väger Stella och hur lång är hon?
Hon väger just nu 3990gram och är drygt 54cm lång :) När hon föddes vägde hon 3240gram och var 49cm så hon har verkligen växt sedan dess!

Ifall det blev en pojke vad skulle han hetat då? Nyfiken på vilka namn ni hade eftersom jag själv väntar barn. Kram!
Jag tror det namnet jag och Filip var mest överrens om var Morris men jag hade gärna döpt min son till Loui eller Leo om jag fått bestämma själv :)

Hej! Har följt dig ett bra tag på instagram och stort grattis till lilltösen. Det är så att jag också är gravid nu och väntar mitt första barn. Precis som du studerar jag på högskola. Jag undrar hur du och din sambo gör kring ekonomi. Är du mammaledig 100% och han jobbar 100%? Jag och min sambo är lite kluvna hur vi ska göra då jag vill fortsätta plugga eftersom jag har obligatoriskt i skolan en dag i veckan och resten egna studier. Tacksam för tips och tankar kring hur ni gör!
Jag är mammaledig på 100% och min sambo jobbar 100% :) Jag tycker ni ska göra det som känns bäst för båda men det låter ju som en dröm att bara ha obligatoriskt i skolan en dag i veckan och kunna fortsätta med studierna om din sambo vill vara pappaledig just den dagen i veckan! Men sen tar ett barn massor tid och energi så det är inte en dans på rosor att vara mammaledig och man har inte all tid i världen tyvärr! Hoppas ni löser det på bästa sätt, kramar<3

Vad studerar du till och hur långt har du kvar på din utbildning? :-) kommer du att ta 1 års paus eller längre, o sedan återuppta studierna eller ni har någon annan plan?
Jag studerar till grundskolelärare i årskurs F-3 :) Just nu har jag lite mer än 1,5 år kvar på utbildningen och jag kommer att ta 1 års uppehåll nu och sedan börja där jag slutade igen nästa år med en ny klass som började utbildningen 1 år senare än mig!

Hur delar du och din sambo upp ansvaret med er dotter? Jag väntar mitt första barn just nu och min pojkvän verkar tro att det är som att ha semester när man är mammaledig! Är orolig att jag ska få ta allt ansvar själv!
Jag kan lova att det inte är semester att vara mammaledig och om din pojkvän inte vill inse det nu kommer han inse det sen när ni har er lilla bebis hos er! Jag och Filip har fått en bra balans på ansvaret kring Stella här hemma. Jag har henne hela dagarna på vardagarna och när Filip kommer hem från jobbet så avlastar han mig och tar henne. På vardagsnätterna går jag upp och byter blöja/ammar och på helgerna tar Filip henne på nätterna förutom när jag måste amma :)

Beskriv dig själv som mamma och hur tror du att du kommer vara som mamma när Stella blir äldre?
Jag tycker själv att jag är en extremt bra mamma, i alla fall till just mitt barn och det tycker jag att man ska få säga och vara stolt över! Just nu kan man "bara'' ta hand om och ge uppmärksamhet till Stella men när hon blir äldre så hoppas jag att vi kommer få ett fint band till varandra, att hon vill göra grejer tillsammans med mig och att hon kommer vara stolt över att ha just mig som sin mamma. Jag kommer vara sträng med de grejer som man behöver vara sträng med, jag kommer vara hjälpsam och jag kommer alltid finnas där som tröst, för råd, för att pusha och stötta, för att heja, för att umgås och för att ha kul tillsammans

När började ni ge er dotter napp? De säger att man ska vänta så länge som möjligt på BB
Vi gav henne napp första dagen hon kom. Vet att vissa säger att man inte ska börja med napp för tidigt för det är en annan sugteknik än den teknik bebisar använder när de ammar och tar från flaskan men allt sånt har fungerat för oss ändå :) Jag tycker inte att man ska ta alla "regler" för seriöst utan köra mer på sitt egna race och göra det som känns bäst för en själv och sin bebis!

Hur går det med amningen? Har du gett henne ersättning nån gång?
Jag har helammat henne sen hon kom och aldrig behövt ge ersättning! Dock behövde jag använda amningsnappar i början då mina bröst var så extremt spända och sprängfyllda med mjölk så hon inte fick något bra grepp. Har fortsätt använda det lite då och då när jag känner att jag har för mycket mjölk för dem fungerar även som "uppsamlare" och på så sätt slipper både Stella och jag bli dyngsura :) Barnmorskan säger att jag har ovanligt mycket mjölk och särskilt när detta är mitt första barn!

Hur mycket gick du upp totalt under graviditeten? Ser ju ut som om du har gått ner det mesta redan? Du ser super bra ut både innan och efter!
Åh tack fina du! Jag gick upp ca 11-12kg under graviditeten och har 1kg kvar att gå ner nu tills jag är tillbaka på min startvikt! Men sedan har min kropp förändrats jätte mycket sen innan. Min mage är mjuk, jag har lite extra här och där och jag kan glömma att tränga mig i mina svarta favorit jeans! Men jag tycker inte att man ska kolla på siffran på vågen utan känna i sig själv om man mår bra i sin kropp eller inte. Just nu kunde jag inte bry mig mindre om det extra jag har lite här och där! :)

Hur fick ni reda på att ni väntade er lilla prinsessa? Var det planerat? Eller blev det som en chock?
Det var planerat och jag tog ett graviditetstest som jag gjorde varje månad när det skulle kunna ge utslag på ett test om jag var gravid eller inte. Trodde dock inte mina ögon och blev helt skakig när jag insåg att det faktiskt var ett positivt test! Tror jag tog minst 20 test innan det som visade negativt så det var verkligen ett efterlängtat plus! :)

Hur många barn vill ni ha?
Jag vill ha 4 och Filip vill ha 3, får se vem som får sin vilja igenom ;)

Vad jobbar ni med?
Filip jobbar med försäkringar på Nordea och jag studerar till grundskolelärare årskurs F-3 och jobbade extra i butik innan Stella kom :)

Hur länge är du på mammaledighet?
I ca 1 år kommer jag vara hemma :)

Vad är det absolut BÄSTA/SÄMSTA med att vara nybliven mamma?
Det bästa är såklart ens barn man får, finns ingen kärlek som den man har för sitt barn, det går inte ens att beskriva med ord! Det sämsta är tröttheten som ständigt finns där men så fort man kollar på sitt barn så är varje vaken minut, varje bajsblöja och skrik värt allting!

Hur kom dina föräldrar på ditt namn, finns det någon spännande historia bakom?
Jag vet att jag skulle hetat Filippa egentligen (kul om det blivit så i och med att Filip heter Filip haha). Men när jag väl kom ut så såg de bara på mig att jag var en Olivia och så fick det bli :)

Var din graviditet planerad med tanke på att du pluggade?
Ja den var både planerad och efterlängtad, tog nästan 9 månader innan vi plussade!

Tips på hemsidor med billiga bebiskläder?
Har inte något tips på billiga hemsidor men kolla tradera, köp och sälj sidor på facebook, köp och sälj på instagram osv. Minst hälften av allt vi köpt till Stella är begagnat och kommer från sådana sidor :) Bebisar växer ju ur sina storlekar så snabbt och istället för att köpa allt nytt kan man köpa plagg som varit använda 1-2 gånger superbilligt! Sedan finns det ju självklart de kläder med bättre kvalité än andra så man får vara uppmärksam innan man köper något :)

Vad hade ni för namnförslag?
Vi hade många namnförslag men knappt några vi båda var överens om. Några tjejnamn var Noora, Molly och Naomi och några killnamn var Morris, Julian och Leo. 

Hur mycket får du när du är mammaledig?
Jag får ca 6000kr från försäkringsbolaget vilket är jätte långt (i och med att jag studerar och inte är heltidsanställd) och 1250kr i barnbidrag men hela den summan lägger vi undan på ett sparkonto till Stella och sen får jag in pengar för samarbeten jag har så min månadssumma blir olika varje gång! 

Vad var det bästa respektive sämsta med din förlossning? Vad hoppas du blir bättre till nästa förlossning?
Det bästa var 2 barnmorskor vi hade som var guldvärda och så pushande och stöttande under förloppet. Sämsta var att det tog ca 2 dygn från det att mina värkar startade tills hon var ute och därför hade vi 5 olika barnmorskor som hjälpte oss för de var skiftbyte hela tiden och en av barnmorskorna var verkligen dålig på sitt jobb och skickade hem mig med enbart Alvedon efter 1 dygn inne på förlossningen när jag låg och grät av smärta... Men vi har i efterhand fått reda på att hon begick ett tjänstefel när hon skickade hem oss och sedan har Växjö tyvärr fått kritik från inspektionen av vård och omsorg för att de inte tror på kvinnorna när de säger att de har ont och inte ger smärtlindring i rätt tid vilket jag tyvärr fick känna på! Men trotts allt hade jag gjort om det 100 gånger även ifall smärtan är den värsta man kan tänka sig för det är en så otroligt häftig upplevelse och så fort man fått ut sitt barn försvinner all smärta och kärleken som uppstår då hade jag kunnat gå igenom vad som helst för att få uppleva om och om igen. 

Hur mycket gick du upp under din graviditet? Du behöver inte svara om det är för privat :)
Ca 11-12kg :)

Vad sa din magkänsla att det var för kön på bebisen? Innan ni visste alltså. Vad hade det blivit för namn om det var en pojke?
Jag var 110% säker på att det var en kille och hade nog till och med kunnat sätta pengar på det men så fel man kan ha va!! Om det blivit en kille hade han nog fått heta Morris :)

Hade ni några andra namnförslag innan ni valde Stella?
De enda namn som vi var överens om var Stella och Noora men sen hade vi flera namn som vi själva tyckte om men inte den andra!

Hur tog hunden emot bebisen? Har hunden blivit annorlunda sen bebisen kom?
Första dagen var Bonzo eld och lågor över Stella och var framme och nosade och ville slicka hela tiden. Men de kommande 3 dagarna sen så blev han mer tillbakadragen och jag lite svartsjuk på henne. Men han visade aldrig något mot henne eller oss utan höll sig mer undan och var inte lika framåt som han brukade vara. Men det avtog mer och mer sen och nu märker man verkligen på honom hur mycket han älskar henne. Han vill alltid vara nära och så fort hon skriker springer han fram till henne och sätter sig och verkligen glo på en som att "hallå ser ni inte att hon är ledsen, ni måste göra något!!". De kommer verkligen växa upp och bli bästavänner, det är jag säker på! :)

Hur är du som mamma och din pojkvän som pappa?
Just nu är jag mer "the caring/protecitve parent" och Filip lekpappan haha...

Vad hon planerad?
Ja, både planerad och efterlängtad! :)

Hur länge försökte ni bli med barn? 
I ca 9 månader innan vi fick ett plus på stickan :) 

Vill ni ha mer barn och när?
Ja det vill vi båda, jag vill ha 3 barn till och Filip vill ha 2 barn till. Om jag hade fått bestämma helt och hållet utan att ta hänsyn till studier, jobb och Filip osv så hade jag velat ha ett till barn om ca 2 år och sen väntat 4 år och sedan skaffat 2 till tätt :)

Vad jobbar du med?
Just nu studerar jag (fast har ett uppehåll nu under mammaledigheten) och innan extrajobbade jag i butik och nu får jag in lön genom mina sociala medier :)

Bor ni i lägenhet eller hus?
Just nu bor vi i lägenhet men flyttar till hus om drygt 1 år :)

Hur redigerar du dina bilder på instagram?
Jag redigerar mina bilder i instagramappen och använder där Ludwig som filter och sedan redigerar jag alltid ljus, skärpa, mättnad osv (gör olika på varje bild). Sen använder jag även VSCO där jag antingen använder A4 eller A5 som filter :) 

/Olivia

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas